Contacte: belen.monclus@uab.cat

Despatx: I0-308


Doctora en Comunicació Audiovisual i llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Tenure Track Full Professor (Lecturer, Serra Húnter Programme) del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, investigadora del GRISS (des de 1997), membre d’Euromonitor (Observatori permanent de la televisió a Europa, des de 2006) i coordinadora de l’Observatori de la Radio a Catalunya (l’OBS, des de 2007).

Desenvolupa la seva activitat investigadora en l’àmbit de la Radio, Televisió i Internet.

En el mitjà radiofònic, el seu treball se centra en l’evolució del sistema radiofònic espanyol i català, audiència juvenil, tendències programàtiques, ràdio digital, sinergies entre l’antena convencional i la online, i el rol de l’audiència en la construcció del discurs radiofònic a l’era digital.

En l’àmbit televisiu, els seus interessos es desenvolupen en la història de la televisió, el sistema televisiu, els continguts informatius, tendències programàtiques europees, audiències, i l’infoentreteniment.

En l’àmbit d’internet, focalitza els seus estudis en l’adaptació dels mitjans convencionals a l’entorn online, especialment pel que fa al seu model de negoci i a les seves estratègies de continguts multiplataforma, l’ús de les xarxes socials, la participació i la medició i la investigació de les audiències a la xarxa.

Ha combinat la seva activitat acadèmica amb la de periodista, treballant en mitjans com Barcelona Televisió, Televisió de Catalunya, Cadena SER, Localia o empreses com Hi-Media.

També ha participat en la organització d’events nacionals i internacionals Openradio, Premios Ondas, Congrés de la Ràdio a Catalunya (edició II i III), Radiodays Europe 2012 o EBU Knowledge Exchange 2013.


Belén Monclús Blanco